Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, ισχυρή εντολή για Αλλαγές

του Χρήστου Εμμ. Στρατάκη*

Η σημερινή παγκοσμιοποίηση πρέπει να μας βρίσκει όλους σε συνεχή εγρήγορση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίζουμε κάθε φορά τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην κοινωνία και τους πολίτες.

Να μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε τα οικονομικά μεγαθήρια που κυριαρχούν στους τομείς της ενέργειας, της αγροδιατροφής, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των ψηφιακών τεχνολογιών και των ΜΜΕ.

Πλέον, η συντήρηση και η πρόοδος διαχωρίζονται στο πως μπορούμε να αντιληφθούμε τις ραγδαίες αλλαγές που μας αγγίζουν όλους και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της

εποχής.

Από τη μία, η άποψη της συντήρησης που εκφράζεται από τη δεξιά, καλλιεργεί το φόβο και τη

μισαλλοδοξία, αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα, πράγμα που ζήσαμε την τελευταία δεκαετία όταν κατηγορήθηκε ο ελληνικός λαός ως τεμπέλης και που τελικά ο ΟΟΣΑ απέδειξε το αντίθετο.

Και από την άλλη η προοδευτική σοσιαλιστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία μόνο μέσα από τις παγκόσμιες συνεργασίες και συνέργειες μπορούμε να βρούμε βιώσιμες και προοδευτικές λύσεις που θα εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον.

Αυτό είναι και το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, στην τυπικά εκτός μνημονίων

εποχή, αλλά με τις αιτίες της κρίσης άλυτες, στην ουσία, και τα οδυνηρά αποτελέσματά της ακόμα εμφανή στην ελληνική κοινωνία που φτωχοποιείται και συνεχίζει να βιώνει οικονομική, εργασιακή και αξιακή κρίση. Σε διαφορετική περίπτωση, νέες δανειακές συμβάσεις και αναγκαστικοί δανεισμοί με νέους δυσβάσταχτους όρους είναι προ των πυλών.

Το μοντέλο αυτό, πρέπει να βασίζεται σε δίκαιη διανομή του πλούτου, σε δυνατότερη φωνή στον πολίτη, σε περισσότερη δημοκρατία, σε αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, της φοροδιαφυγής και της υπερσυγκέντρωσης των εξουσιών σε λίγα χέρια.

Εγγύηση γι’ αυτό το μοντέλο αποτελεί μόνο η ισχυρή εντολή στο Κίνημα Αλλαγής στις επερχόμενες εκλογές, που ως αυθεντική συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει πράξη, στα πλαίσια της εθνικής λαϊκής ενότητας που έχει χαράξει από την ίδρυσή του, υλοποιώντας τις αναγκαίες αλλαγές και στοχευμένες ενέργειες, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, που λειτουργούν με βάση πελατειακές λογικές και αποτελούν τις δυο πλευρές του νομίσματος της συντήρησης, ένα νόμισμα που το πληρώσαμε και εξακολουθούμε να το πληρώνουμε ακριβά και επιβάλλεται, έστω και μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις να μην επιτρέψουμε να ισχυροποιηθεί ξανά αυτό το ψευδεπίγραφο δίπολο.

Εξάλλου, τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος που ξεπέρασαν την κρίση μέσα από εθνική συνεννόηση και ενότητα είναι άκρως διδακτικά.

(*) Ο Χρήστος Εμμ. Στρατάκης είναι γεωπόνος-πληροφορικός και υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής