Πολυτεχνείο, 49 χρόνια μετά*

*γράφει ο Χρήστος Εμμ.Στρατάκης
Γεωπόνος BSc-MSc & Πληροφορικός BSc-MSc
Στέλεχος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ηρακλείου.

Η φοιτητική εξέγερση του 1973 στο Πολυτεχνείο, με τη σπίθα της νεανικής αμφισβήτησης που την διακατείχε, παραμένει ανεξίτηλη στις μνήμες όλων μας, 49 χρόνια μετά… σχεδόν μισό αιώνα.

Η μαζική κινητοποίηση και η συλλογική δράση των φοιτητών ενάντια στον φασισμό και τον ολοκληρωτισμό, στέλνει διαχρονικά μηνύματα ελευθερίας, δημοκρατίας, σεβασμού στους θεσμούς, κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας και αλληλεγγύης, και μ’ αυτά τα μηνύματα πρέπει να βαδίζουμε πάντα στο παρόν και το μέλλον.

Ο φόβος, οι κρίσεις κάθε είδους, οι πόλεμοι, η απειλή της δημοκρατίας και των θεσμών, ο μη σεβασμός στα δικαιώματα του ανθρώπου, η ατιμωρησία, η διαφθορά, δεν θα πρέπει να μας διχάζουν, να μας στερούν την ελπίδα και να μας κατατρέχουν.

Το αντίθετο, μάλιστα: αν θέλουμε να πιστεύουμε σε μια υγιή κοινωνία, μια δυνατή δημοκρατία και μία ευνομούμενη πολιτεία, θα πρέπει, αποφασισμένοι και ενωμένοι να προχωρήσουμε, με μπροστάρηδες του νέους, τους κυριότερους αμφισβητίες κάθε εποχής.

Τιμούμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου γιατί τόλμησαν να βγουν μπροστά και να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους, όταν η χούντα καταπατούσε τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.
Αθάνατοι στις μνήμες μας…