ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. ΕΧΕΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2019

Ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στο Συνέδριο για τις «Άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα»

«Ο κ. Τσίπρας καλεί τώρα τους πολίτες να αποφασίσουν για τη ζωή τους που έκανε κομμάτια. Ο κυνισμός του δεν έχει όρια», τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής , μιλώντας στο Συνέδριο για τις «Άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα».

«Θα πάρει την απάντηση στις κάλπες. Έχει όμως ιδιαίτερη αξία να επισημάνω κάτι από την χθεσινή του ομιλία, ούτε λέξη για επενδύσεις. Έχει αλλεργία, ορκισμένος εχθρός. Ούτε λέξη για τις μεγάλες επενδύσεις που δεν άφησε να προχωρήσουν.

Ούτε λέξη για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που συνεχώς κουτσουρεύει.

Ούτε λέξη για τους χαμένους πόρους του ΕΣΠΑ λόγω της χαμηλής απορροφητικότητας.

Ούτε λέξη για την ανάπτυξη που με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καρκινοβατεί».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Δεν χρειάζεται παρά να διαβάσει κανείς την έκθεση των Θεσμών και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για να συνειδητοποιήσει την καθήλωση της Ελληνικής Οικονομίας και τον κίνδυνο νέων αδιεξόδων.

Κι αυτό παρά τις πολύχρονες προσπάθειες και κυρίως τις θυσίες του Ελληνικού λαού.

Η Κυβέρνηση Τσίπρα φεύγει αφήνοντας πίσω βαριά κληρονομιά:

χαμηλή ανάπτυξη με πολύ υψηλή ανεργία.

αποεπένδυση του παραγωγικού δυναμικού με πολλές επιχειρήσεις στο «κόκκινο»

νέες κοινωνικές ανισότητες και φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό.

Έλλειψη σύγχρονων υποδομών και υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών

Ένα τραπεζικό σύστημα που ασφυκτιά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αδυνατεί ακόμη να χρηματοδοτήσει ουσιαστικά την οικονομία

Και ακόμη: Φεύγει αφήνοντας πίσω πολύχρονες δεσμεύσεις για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα, που οδηγούν σε εξοντωτική φορολογία και σε κατάσταση μόνιμης υπανάπτυξης όλη την οικονομία.

Όσο αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, υπάρχουν δύο λέξεις που αντικατοπτρίζουν την στάση της απερχόμενης Κυβέρνησης : «εχθρική αντιμετώπιση».

Δεν είναι μόνο το ότι δεν έγινε τίποτε για να αντιμετωπισθούν οι χρόνιες παθογένειες: η γραφειοκρατία, οι εμπλοκές στην αδειοδότηση, υψηλοί φόροι και εισφορές, οι καθυστερήσεις απονομής Δικαιοσύνης κλπ.

Είναι και τα πολιτικά παιχνίδια που έγιναν εις βάρος των επενδυτών είτε λόγω ιδεοληψίας, είτε λόγω πελατειακών σχέσεων με τοπικά συμφέροντα.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η κατάρρευση των ιδιωτικών επενδύσεων. Οι ακαθάριστες επενδύσεις ως ποσοστό κυμαίνονται σήμερα στο 12% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (20%).

H κοινωνία μας απαιτεί ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, που θα απαντήσει θετικά και πειστικά στις 3 σημερινές μεγάλες προκλήσεις για την χώρα και την οικονομία μας.

Πρώτον: Να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία, ώστε να βγούμε οριστικά από την κρίση, να εδραιώσουμε την θέση μας στην Ευρωζώνη, να ξαναβρούμε το νήμα τις ισότιμης συμμετοχής μας στις εξελίξεις που έρχονται.

Δεύτερον: Να ανορθώσουμε το Κοινωνικό Κράτος, το ασφαλιστικό σύστημα, να δημιουργήσουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Καμία προσπάθεια στην οικονομία δεν θα τελεσφορήσει αν η Κοινωνία, οι απλοί πολίτες δεν αισθανθούν ότι θα ωφεληθούν και αυτοί από την συμμετοχή τους.

Τρίτον: Να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών για δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής και να αξιοποιήσουμε τις γεωπολιτικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή, για την οικονομία, την χώρα, τον Ελληνισμό.

Κυρίες και Κύριοι,

Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει ακράδαντα ότι η «λυδία λίθος» για την νέα πορεία της χώρας μα είναι οι επενδύσεις.

Μεγάλες εμβληματικές ξένες επενδύσεις, αλλά και πολλές επενδύσεις από ελληνικές επιχειρήσεις.

Το ένα ούτως ή άλλως ευνοεί το άλλο.

Κάθε μεγάλη ξένη επένδυση δίνει το μήνυμα της «εμπιστοσύνης» στην οικονομία μας, δημιουργεί καλύτερες συνθήκες, κινητοποιεί και τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Έχουμε θέσει ως Εθνικό Στόχο, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (με όρους αγοραστικής δύναμης) να φθάσει σε 5 χρόνια από το 67% σήμερα, στο 80% τουλάχιστον του μέσου Κοινοτικού όρου.

Να δημιουργήσουμε ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Κι αυτό απαιτεί:

Νέες επενδύσεις ύψους 100 δις ευρώ.

Δημιουργία 50.000 νέων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι νοητή ποτέ ξανά, κρατικοδίαιτη επιχειρηματική δραστηριότητα που επιβιώνει παρασιτικά, καλλιεργώντας προνομιακές σχέσεις με το πολιτικό μας σύστημα.

Έχουμε διδαχθεί από την κρίση. Έχουμε διδαχθεί και από τα δικά μας λάθη και παραλείψεις. Είναι ώρα για επιχειρηματική δραστηριότητα υγιή, εξωστρεφή, καινοτόμα, ανταγωνιστική στις προκλήσεις των διεθνών αγορών.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Τα ερωτήματα που οι επενδυτές θέτουν διεθνώς.

Γνωρίζουμε όμως ότι η Ελλάδα προσφέρεται για ξένες επενδύσεις, ότι υπάρχουν πολλοί «μεγάλοι», που παρακολουθούν, αναλύουν, προσδοκούν την «κατάλληλη στιγμή».

Είναι ώρα λοιπόν να εξαλείψουμε τις αβεβαιότητες, να κάνουμε τα βήματα που πρέπει για να γίνουν πράξη τα «σχέδια», να πνεύσει άνεμος δημιουργίας στην χώρα.

Υπάρχουν όμως τρεις προϋποθέσεις γι’ αυτό:

Η πρώτη: Να τελειώνουμε με την πόλωση, την υποβάθμιση των θεσμών και το τοξικό κλίμα που διώχνει και αποθαρρύνει επενδύσεις.

Χρειάζεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ.

Που εκφράζεται με την αναγκαία εθνική συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, την Συνταγματική Αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα δίκαιο σύστημα που δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις. Ποιος άραγε θα επενδύσει τα χρήματά του αν κυριαρχούν διχαστικές λογικές του τύπου «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις;;

Η δεύτερη: Ένα προοδευτικό αξιόπιστο Σχέδιο με Ελληνική Ιδιοκτησία για τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Να πείσουμε τους ξένους επενδυτές ότι είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε πίσω μας ότι καθηλώνει την χώρα.

Σχέδιο που έχει ως στόχο Ανάπτυξη και Επενδύσεις, που στηρίζεται σε ένα επιτελικό κράτος και σε ένα παραγωγικό ιδιωτικό τομέα.

Που οδηγεί στην παραγωγή νέου πλούτου και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Που οδηγεί στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ώστε να διεκδικήσουμε ΑΜΕΣΑ από τους εταίρους μας την αλλαγή των δεσμεύσεων, την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.

Ώστε η Οικονομία να βγάλει την θηλιά από τον λαιμό, να αναπνεύσει και βέβαια να απελευθερωθούν πόροι αναγκαίοι για την Ανάπτυξη, την μείωση των φόρων, και την Κοινωνική Συνοχή.

Η Τρίτη: Να πάρουμε ξανά τον έλεγχο του Υπερταμείου μετατρέποντάς το σε Ταμείο Αξιοποίησης της Εθνικής Περιουσίας.

Να λειτουργήσει όχι ως μηχανισμός υποθήκης στους πιστωτές, αλλά στα πρότυπα των Κρατικών Ταμείων κυρίαρχων χωρών που επενδύουν για το δημόσιο συμφέρον, προικίζουν το Ασφαλιστικό Σύστημα για το μέλλον, και χρηματοδοτούν επενδυτικές πρωτοβουλίες στους τομείς της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

Κυρίες και Κύριοι,

Το Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει την ολοκληρωμένη πρόταση του, το «Σχέδιο Ελλάδα», για την έξοδο από την κρίση, και την προσέλκυση επενδύσεων.

Θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα σε 9 βασικές δεσμεύσεις μας:

1ον: Μια νέα ποιότητα διακυβέρνησης

Κράτος Στρατηγείο Ανάπτυξης. Τα Υπουργεία θα έχουν μόνο επιτελικό ρόλο.

Όλα τα θέματα που αφορούν την Τοπική Ανάπτυξη και τον πολίτη περνούν στον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης.

Ψηφιοποιούνται και παρακολουθούνται όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, μέχρι την τελική έγκριση.

Πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους, καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ, Αξιολόγηση, αξιοκρατία, διαφάνεια σε όλη την λειτουργία του Δημοσίου. Το ίδιο και για τις προσλήψεις στην Βουλή. Καμμία πρόσληψη χωρίς προκήρυξη και εκτός ΑΣΕΠ.

Δίκες χωρίς χαρτί! Ολοκλήρωση των έργων της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης.

Εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών-ενίσχυση της διαμεσολάβησης.

2ον: Αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε Περιφέρεια.

Κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών αγώνων, για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.

Λύνουμε εξαρχής ιδιαίτερα για μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις σε κάθε Περιφέρεια, όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσεις γης.

3ον: Επέκταση του μηχανισμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Με προτεραιότητες την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, του ορυκτού πλούτου, την παραγωγή νέων ποιοτικών υπηρεσιών (π.χ. πράσινες υποδομές), την διαχείριση των αποβλήτων, το ζωντάνεμα παραδοσιακών κτιρίων.

Με ρήτρες ενίσχυσης της απασχόλησης, και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Με έσοδα που κατευθύνονται στην στήριξη του Ασφαλιστικού, στην Έρευνα-Καινοτομία, και σε περιβαλλοντικές, κοινωνικές δράσεις σε συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες.

4ον : Μείωση των φόρων. Σταθερό φορολογικό Σύστημα.

Μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.

Την μείωση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες. Του υψηλού συντελεστή από το 24% στο 22%. Του χαμηλού από το 13% στο 11%.

Και εν συνεχεία μέσα από ένα ανοιχτό διάλογο με την συμμετοχή όλων των φορέων και κομμάτων την επιδίωξη ψήφισης ενός φορολογικού συστήματος που θα αντέξει στο χρόνο, θα δημιουργήσει σταθερούς κανόνες για τις επενδύσεις.

5ον : Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με απλό τρόπο. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει της φορολογίας, με συντελεστή αυξημένο κατά 50%.

Μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο μια και το Δημόσιο θα έχει σημαντικά έσοδα από την αυξημένη κατανάλωση των νεοπροσληφθέντων .

6ον: Ριζική αλλαγή του Ασφαλιστικού Νόμου Κατρούγκαλου που οδηγεί σε χρεοκοπία το ασφαλιστικό σύστημα. Έτσι ώστε να μπορούμε να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας και να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του, την δικαιοσύνη, την ανταποδοτικότητα των εισφορών.

7ον: Ένα νέο Πλαίσιο για την Ψηφιακή Εποχή.

Με ριζικές αλλαγές στο Εκπαιδευτικό Σύστημα και στα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας, ώστε να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού. Να δημιουργήσουμε συνθήκες για ανταπόκριση του ανθρώπινου δυναμικού μας, σε επενδύσεις νέας τεχνολογίας.

Με δημιουργία Ταμείου για έρευνα και ανάπτυξη, που χρηματοδοτείται από το κράτος-μεγάλες επιχειρήσεις-τράπεζες, που επενδύει στην οικονομία της γνώσης, χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις, διασυνδέει νέους επιχειρηματίες και ερευνητές με Πανεπιστήμια και πολυεθνικές.

8ον: Ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές χωρίς παλαιομοδίτικους προστατευτισμούς, αλλά με σαφείς κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα και ελέγχονται από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

9ον: Ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής για την Ενέργεια.

Επιταχύνουμε τις προσπάθειες για να ανοίξει η ενεργειακή αγορά στον ανταγωνισμό και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Να μειωθεί το τελικό κόστος ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Όχι όμως με την εκχώρηση των πελατών της ΔΕΗ χωρίς αντάλλαγμα –όπως επιχειρείται σήμερα-που οδηγεί σε απαξίωση την επιχείρηση και σε συστημικό κίνδυνο την οικονομία.

Χρειάζεται λύση που βασίζεται, στο τρίπτυχο ενεργειακός σχεδιασμός/στρατηγική συμμαχία ΔΕΗ-Ιδιωτών/ και νέες επενδύσεις στην ενέργεια.

Και

10ον: Αποκατάσταση του ρόλου του Τραπεζικού Συστήματος, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς την Οικονομία.

Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την εξυγίανση των κόκκινων δανείων και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Θεωρώ όμως απαραίτητο να αλλάξει ο αποικιακού χαρακτήρα Νόμος που ουσιαστικά παρέδωσε δέσμιο το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα στην τρόικα και το αποξένωσε από τις υγιείς δυνάμεις της παραγωγής.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας.

Περιθώρια για καθυστερήσεις και ομφαλοσκοπήσεις δεν υπάρχουν.

Είναι ώρα αμέσως μετά τις εκλογές να δώσουμε το «σήμα», ξεκινώντας από τις επενδύσεις που καθυστερούν, που λιμνάζουν, μέσα στο τέλμα τις πολιτικής του κ. Τσίπρα.

Δίνουμε γενναία κίνητρα για όσους φέρουν τα χρήματά τους, συμβάλλουν στην ανάπτυξη, σε ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Όμως ζητάμε και τις δικές τους δεσμεύσεις και ευθύνες απέναντι στην Ελληνική Κοινωνία.

Και εδώ οφείλω να επισημάνω ότι βρίσκονται οι μεγάλες, οι ιδεολογικές διαφορές μας με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που δεν διαθέτει ως φαίνεται, συνολικό σχέδιο για την Ανάπτυξη.

Η οριζόντια μείωση των φόρων που επαγγέλλεται δεν θα φέρει αυτόματα την ανάπτυξη.

Πολλοί θα αυξήσουν μόνο τα κέρδη τους, αλλά και την κατανάλωση. Αλλά θα είναι δραματικό αν παρά τις νέες επενδύσεις δεν μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες, αν προκληθούν νέες αβεβαιότητες για την πορεία και την σταθερότητα της Οικονομίας.

Γι’ αυτό η πολιτική προσέλκυσης των επενδύσεων, η αναπτυξιακή στρατηγική γενικότερα, πρέπει να συνδυάζεται με την σταδιακή και παράλληλη εφαρμογή ενός προγράμματος αποκατάστασης, βελτίωσης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, αναστήλωσης του Κοινωνικού Κράτους, αύξησης της απασχόλησης με σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Αυτό απαιτεί την στενή συνεργασία όλων μας.

Κράτους, ιδιωτικού τομέα, εργαζομένων.

Μια νέα σχέση εμπιστοσύνης που θα κινητοποιεί όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, που καθιστά την Ελλάδα ελκυστική χώρα για επενδύσεις, απαιτεί σταθερούς κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους.

Και οι επιχειρήσεις οφείλουν:

Να σέβονται το περιβάλλον, να συνεργάζονται με τις τοπικές κοινωνίες.

Να τηρούν απαρέγκλιτα την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Να συνδέουν μέσα από συλλογικές συμβάσεις την επιτυχία των στόχων τους με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων τους.

Να αναπτύσσουν δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για την τοπική ανάπτυξη, για την ενίσχυση του πολιτισμού και του κοινωνικού κράτους.

Κυρίες και Κύριοι,

Από τις 8 Ιουλίου αρχίζει μια νέα περίοδος για την χώρα.

Θέλω να σας πω με το χέρι στην καρδιά ότι ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής αποτελεί μια διπλή εγγύηση για την Ελλάδα, την Οικονομία και την Κοινωνία μας.

Εγγύηση δημοκρατικής ομαλότητας και πολιτικής σταθερότητας. Εγγύηση για προσέλκυση επενδύσεων ώστε να δημιουργήσουμε όρους για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, να κάνουμε πράξη προοδευτικές διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Εγγύηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, εγγύηση για Ανάπτυξη με Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Σας ευχαριστώ.