Οι εκλογές και η αγωνία για τις επιπτώσεις στον τουρισμό*

* του Χρήστου Εμμ. Στρατάκη
Γεωπόνος, BSc-MSc & Πληροφορικός, BSc-MSc
Υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο εκφράζουν την αγωνία των φορέων του τουρισμού για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια.

Η πολιτική αστάθεια, τονίζουν οι φορείς του τουρισμού στην Κρήτη, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην τουριστική αγορά. Πότε, όμως, δημιουργείται πολιτική αστάθεια και ποιος την προκαλεί, είναι το κυρίαρχο ερώτημα. 

Ασφαλώς όχι οι εκλογές που αποτυπώνουν την βούληση του λαού για το ποια κυβέρνηση θέλει, αλλά το τί θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές, όταν μάλιστα οι εκλογές με απλή αναλογική θα αποτυπώσουν την πραγματική εικόνα της βούλησής του. 

Πολιτική αστάθεια θα υπάρξει όταν το πολιτικό σύστημα δεν αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών και οδηγήσει τη χώρα σε επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, η οποία έχει ανάγκη από ηρεμία και κυρίως από μια κυβέρνηση που να εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτών, με βάση τα προγράμματα των κομμάτων που ψήφισαν οι πολίτες. 

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί από την επόμενη χρονιά επανέρχονται οι δεσμεύσεις που έχει η αναλάβει η χώρα για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας. 

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις πολύ σημαντικές παραμέτρους, οι οποίες πρέπει να μετρήσουν στην κρίση τους για το ποιο κόμμα πρέπει να ψηφίσουν. Η υπευθυνότητα των κομμάτων και το πλαίσιο των προγραμμάτων τους, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις επιλογές των πολιτών. 

Επομένως, ως λαός που, ελπίζω έχουμε πάρει το μάθημα, γιατί το έχουμε πληρώσει ακριβά και για μεγαλύτερο διάστημα από όλους τους άλλους λαούς, πρέπει να επιδιώξουμε να καταστούν ισχυρότερες εκείνες οι θέσεις που σταθμίζουν και αξιολογούν τα πραγματικά δεδομένα και δρομολογούν θετικές προοπτικές για τον λαό και τη χώρα. 

Οι εγωισμοί και η κυριαρχία του ενός έναντι των υπολοίπων, μόνο για ίδιο όφελος, πρέπει να τεθούν στο περιθώριο από τους πολίτες και ο λαός να ψηφίσει με βάση τα πραγματικά του συμφέροντα. 

Το πραγματικό συμφέρον των πολιτών είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση που: 

1) θα περιορίζει τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, 
2) θα προωθεί την ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και ημέτερους, 
3) θα χτυπάει αμείλικτα τη διαφθορά και την σπατάλη, 
4) θα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε οι πολίτες να είναι ίσοι έναντι του νόμου και να νοιώθουν ασφαλείς απέναντι σε κάθε επιβολή και  
5) θα υπηρετεί με διαφάνεια τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της χώρας. 

Μια τέτοια κυβέρνηση έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες και αυτή μπορούν να εγγυηθούν οι δυνάμεις του μέτρου και της σοσιαλδημοκρατίας.

Οι δυνάμεις αυτές είναι κυρίαρχες στην κοινωνία και είναι διάσπαρτες σε όλα σχεδόν τα κόμματα, όμως η όξυνση και η τοξικότητα που επιδιώκουν τα δύο μεγαλύτερα μέχρι τώρα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πολώνουν τους πολίτες και δεν τους αφήνουν να εκφραστούν υπεύθυνα, συνειδητά και ελεύθερα. Οι πολίτες, όμως, πρέπει να αναλογιστούν τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν τα τελευταία δέκα χρόνια που κυβέρνησαν τον τόπο αυτά τα κόμματα και να τα ανταμείψουν ανάλογα. 

Μόνο τότε θα έχουμε μέλλον, γιατί αν υπάρχουν στη Βουλή τουλάχιστον τρία κόμματα με περίπου ίσες δυνάμεις, θα υποχρεωθούν να συνεργαστούν όσα συμφωνούν σ’ ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο προς το συμφέρον των πολιτών, αλλά και ταυτόχρονα να επιλέξουν ποιοι μπορούν να το υλοποιήσουν χωρίς «καπελώματα και υπονομεύσεις, κάτι που μπορεί να τα εγγυηθεί ένας επικεφαλής κοινής αποδοχής. 

Αυτή η επιλογή μπορεί να καθίσταται και υποχρεωτική, αφού ο «κανένας» είναι κυρίαρχος στις επιλογές των πολιτών για το αξίωμα του πρωθυπουργού και ο έλεγχος στη κυβέρνηση θα είναι δεδομένος. 

Αν όλα τα παραπάνω, επιτρέψει η ψήφος των πολιτών να μπορούν να υλοποιηθούν κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μ’ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, τότε και η αγωνία για τον τουρισμό αλλά και το μέλλον της χώρας θα περιοριστεί και ταυτόχρονα θα υπηρετηθεί το πραγματικό συμφέρον των πολιτών. 

Πιστεύουμε ότι ο σοφός λαός σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα ψηφίσει με νηφαλιότητα, σταθμίζοντας όλα όσα έχει βιώσει αλλά και όσα τον έχουν προβληματίσει και τον έχουν θυμώσει, ώστε στο τέλος να υπάρξει δικαίωση.