Παρέμβαση Χρήστου Στρατάκη για τις καταστροφές των καλλιεργειών ντομάτας από την Tuta Absoluta

Ηράκλειο 13 Ιουνίου 2019

Με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές των καλλιεργειών ντομάτας στον Δήμο Φαιστού κι άλλες περιοχές από το μικρολεπιδόπτερο Tuta Absoluta και την ολιγωρία της κυβέρνησης να δρομολογήσει επιτέλους λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα για τους παραγωγούς της Κρήτης, ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής κ.Χρήστος Στρατάκης, επαναφέρει την πρόταση που είχε κάνει πριν μήνες για την αποτελεσματική καταπολέμηση τόσο της Tuta Absoluta της τομάτας όσο και του δάκου της ελιάς.

Η πρόταση αφορά στην ένταξη της καταπολέμησης της Tuta, στο Μέτρο 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, όπως εφαρμόζεται ήδη για μικρολεπιδότερα σε καλλιέργειες δαμασκηνιάς, βερικοκιάς, νεκταρινιών κ.ά (μέθοδος σεξουαλικής σύγχυσης ή “Κομφούζιο”), αλλά και στη συνεργασία όλων των φορέων (Περιφέρεια Κρήτης, Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Πανεπιστήμιο, ΙΤΕ) έτσι ώστε να διερευνηθεί επιστημονικά, η δυνατότητα δημιουργίας στείρων θηλυκών εντόμων δάκου για τη βιολογική καταπολέμησή του, και στη συνέχεια να ενταχθεί και αυτή η δράση στο Μέτρο 10 του ΠΑΑ, ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση για τη μείωση του πληθυσμού του σε όλη την Κρήτη, κάτι που θα είχε άμεσα θετικά οφέλη για την αγροτική οικονομία.

Είναι βέβαιο ότι η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο αδυνατεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των παραγωγών και έρχεται εκ των υστέρων να δείξει την “ευαισθησία” της, αλλά δεν έχει προτείνει κανένα απολύτως σχέδιο για την ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα που συνεχώς φθίνει.

Ακολουθεί το άρθρο-πρότασή  μου από τον Φεβρουάριο του 2019:

Πρόταση για την αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και της Tuta Absoluta της τομάτας (*)

(*) του Χρήστου Εμμ. Στρατάκη

Είναι γεγονός ότι ο δάκος αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό της ελιάς με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία, αλλά και τους παραγωγούς ελαιολάδου. Η χρονιά που πέρασε, άλλωστε, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα αυτής της πραγματικότητας. Ταυτόχρονα, δεν είναι αμελητέα και η καταστροφή που προκαλεί στις καλλιέργειες τομάτας, κυρίως θερμοκηπίου και η Tuta Absoluta.
Και τα δύο αυτά έντομα δύσκολα καταπολεμούνται, παρά την οικονομική επιβάρυνση και την αύξηση του κόστους παραγωγής.
Πρόσφατες μελέτες αλλά και πειραματικές εφαρμογές, έχουν αποδείξει ότι τα έντομα αυτά μπορούν να καταπολεμηθούν και με άλλες βιολογικές μεθόδους, πλην της κλασικής μεθόδου με χημικά.
Ήδη για τα μικρολεπιδόπτερα εφαρμόζεται η μέθοδος της σεξουαλικής σύγχυσης ή αλλιώς «Κομφούζιο» σε καλλιέργειες δαμασκηνιάς, βερικοκιάς, νεκταρινιών, μηλιάς, αχλαδιάς και κυδωνιάς, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης παρουσιάζει για το Μέτρο 10 μια απορροφητικότητα περίπου στο 40%, που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για ένταξη και άλλων δράσεων.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, οι ερευνητές πέτυχαν τη δημιουργία του πρώτου διαγονιδιακού δάκου της ελιάς με τη χρήση της τεχνολογίας μεταφοράς γονιδίων (δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Insect Molecular Biology), ανοίγοντας το δρόμο για την βιολογική καταπολέμηση του εντόμου.
Η μέθοδος αυτή είναι δοκιμασμένη σε πολλές περιπτώσεις για τη μείωση των πληθυσμών διαφόρων εντόμων σε τεράστιες εκτάσεις, όπως για παράδειγμα της μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata) στην Καλιφόρνια.
Πιστεύω ότι είναι εφικτό η Περιφέρεια Κρήτης ή ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΙΤΕ, να συντάξουν μια πρόταση για ένταξη στο Μέτρο 10 του ΠΑΑ, ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και τη μείωση του πληθυσμού του σε όλη την Κρήτη, κάτι που θα είχε άμεσα θετικά οφέλη για την αγροτική οικονομία.
Κάτι παρεμφερές θα μπορούσε να υλοποιηθεί και για την καταπολέμηση της Tuta Absoluta σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες τομάτας, ένα δίκαιο αίτημα των αγροτών, για το οποίο ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε γενικόλογες υποσχέσεις σε πρόσφατη συνάντησή του με αγροτικούς συλλόγους της Κρήτης.
Εφόσον υπάρξει η πολιτική βούληση για την επίλυση αυτών των τεράστιων προβλημάτων και ενταχθούν αυτές οι δράσεις στο ΠΑΑ, εκτιμώ ότι θα έχουν τεθεί οι βάσεις για την οριστική καταπολέμηση αυτών των πολύ σημαντικών εχθρών των καλλιεργειών σε επίπεδο Κρήτης.
Το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα, αφού αξιοποιηθούν οι γνώσεις των ειδικών, είναι σίγουρο ότι θα ανακουφίσει τους παραγωγούς της Κρήτης και θα συμβάλλει όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους και ιδιαίτερα του ελαιόλαδου, για το οποίο η ποιότητα είναι καθοριστικός παράγοντας.

(*) Ο Χρήστος Εμμ. Στρατάκης είναι Γεωπόνος-Πληροφορικός και υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής