Πορεία προς τον λαό με ένα ισχυρό, αυτοδύναμο και ιδεολογικά πρωτοπόρο ΠΑΣΟΚ*

* του Χρήστου Εμμ. Στρατάκη
Γεωπόνος BSc-MSc & Πληροφορικός BSc-MSc
Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ηρακλείου

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κρίνεται μέχρι στιγμής ανεπαρκής για να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η χώρα στο παρόν και το μέλλον. 

Θυμηθείτε, διαχειρίστηκε και συνεχίζει να διαχειρίζεται: μια πανδημία, φωτιές και φυσικές καταστροφές, έναν πόλεμο και μια τεχνητή ενεργειακή κρίση και σε όλα βαθμολογείται με κάτω από τη βάση, γιατί σε όλες αυτές τις σημαντικές περιστάσεις, οι συνέπειες ήταν και είναι οι πλέον οδυνηρές για τους πολίτες και την κοινωνία. 

Όμως, μια κυβέρνηση πρέπει κρίνεται και από τα πράγματα που ΔΕΝ κάνει.

Όταν έρχεται λοιπόν και οι μόνες διορθωτικές της κινήσεις είναι τα επιδόματα όπως το έκαναν και οι προηγούμενοι αλλά και να ρίχνει όλες τις ευθύνες σε έναν μεταγενέστερο πόλεμο, γιατί ο πόλεμος ήρθε αργότερα, τότε αυτό συνιστά ευθυνοφοβία και αδυναμία.

Από την στιγμή που απέτυχε να κάνει τις πολιτικές τομές που θα μπορούσαν πραγματικά να σώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα από αυτό που ακολούθησε, τότε έχει σημαντικό και βαρύ μερίδιο ευθύνης.

Όταν έχει αποτύχει: 

–    στο να αναδιανέμει δίκαια τον πλούτο, 

–    στο να αποκεντρώσει εξουσίες και πόρους, 

–    στο να αξιοποιήσει τους πόρους του ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος των πολλών, δίνοντας ευκαιρίες και χρήματα μόνο σε πολύ λίγους, 

–    στο να διασφαλίσει την αξιοπιστία θεσμών και Ανεξάρτητων Αρχών, όπως αποδεικνύεται με την υπόθεση της παρακολούθησης του Προέδρου του Κινήματος Ν.Ανδρουλάκη,

–    στο να μειώσει την πραγματική γραφειοκρατία στο δημόσιο «μετά την απομάκρυνση του πολίτη από το ταμείο-gov.gr», 

–    στο να βάλει τις βάσεις για την ενεργειακή επάρκεια αλλά και την διατροφική αυτάρκεια της χώρας,

–    στο να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας,

τότε είναι σίγουρο ότι θα κριθεί αυστηρά από τον ελληνικό λαό και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. 

Ένα μόνο παράδειγμα αποκέντρωσης και πολιτικής τομής:

Όπως είναι γνωστό, βασική θέση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας, η ενεργειακή δημοκρατία και η ενεργειακή δικαιοσύνη με απλά λόγια.

Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούν να μας προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικά εδώ στην Κρήτη όπου έχουμε μια αέναη πηγή ενέργειας όπως είναι ο ήλιος.

Για να μπορούν οι καταναλωτές να έχουν πολύ πιο δίκαιη τιμή στην ενέργεια την οποία καταναλώνουν, είναι επιτακτική ανάγκη να συμμετέχουν και στην παραγωγή της. 

Αυτή τη στιγμή, το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τις ΑΠΕ συνδέοντας την παραγωγή της ενέργειας με την κατανάλωσή της. 

Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται να προβούμε σε δομικές αλλαγές στο κομμάτι της παραγωγής ενέργειας, σπάζοντας το μονοπώλιο των μεγάλων παραγωγών και αρχίζοντας να εμπιστευόμαστε μικρούς παραγωγούς και ενεργειακές κοινότητες, με κίνητρα, με δανεισμό από τράπεζες και ενέχυρο τα ίδια τα συστήματα παραγωγής σε σπίτια και επιχειρήσεις, έτσι ώστε και να αποσβένονται μέσα σε λίγα χρόνια οι επενδύσεις και να πληρώνουν πολύ φθηνότερο ρεύμα οι καταναλωτές! 

Κανονικά, τα σπίτια και οι επιχειρήσεις στην Κρήτη, ΔΕΝ θα έπρεπε καν να πληρώνουν για ενέργεια, το αντίθετο μάλιστα, θα έπρεπε ως παραγωγοί ενέργειας που είναι σε αφθονία για αρκετές ημέρες του χρόνου, να πωλούν ηλεκτρικό ρεύμα. 

Όμως, όχι μόνο αυτό δεν γίνεται, αλλά αντιθέτως η κυβέρνηση ρίχνει στάχτη στα μάτια των πολιτών με την επιδοματική πολιτική και τα κάθε είδους …pass που δήθεν αντισταθμίζουν τις αυξήσεις, που η ίδια αδυνατεί να περιορίσει.

Στις κατά καιρούς δημόσιες παρεμβάσεις και προτάσεις που έχω καταθέσει στον τοπικό αλλά και στον πανελλαδικής εμβέλειας τύπο, αναφορικά με τον αγροτικό τομέα, το ενεργειακό ζήτημα, το νέο μοντέλο παραγωγής που χρειάζεται ο τόπος, έχω ενσωματώσει και προτάσεις που κατά καιρούς έχω αφουγκραστεί από τους πολίτες του νομού, οι οποίοι αποτελούν ένα έμψυχο δυναμικό πολύτιμο για την παράταξή μας και για την παραγωγή πολιτικών ιδεών. 

Ακριβώς εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε όλοι εμείς τη προσοχή μας, προκειμένου να εμπνεύσουμε τον κόσμο ξανά και αυτός με τη σειρά του να μας ακολουθήσει. 

Να κάνουμε μια πορεία προς τον λαό, όπως έλεγε και η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. 

Να κάνουμε μια επίθεση ενημέρωσης και διαλόγου στο λαό, να βγούμε στην κοινωνία, να ακούσουμε προβλήματα, θέσεις, ιδέες, να συζητήσουμε τις δικές μας αγωνίες μαζί της και από κοινού να καταλήξουμε σε προτάσεις με κυβερνητικό πρόσημο. 

Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ αυτοδύναμο και ισχυρό, το οποίο θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού για να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Και αυτό θα το κάνουμε μιλώντας στους ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί από τα δύο μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία, ακόμα και με τον πολιτικό τους λόγο στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, απέδειξαν ότι δεν τους ενδιαφέρει μια ουσιαστική αλλαγή στη υφιστάμενη κατάσταση αλλά μόνο πως με απατηλές υποσχέσεις θα ξεγελάσουν τον ελληνικό λαό. 

Αυτό που απαιτείται είναι συνεχής δουλειά και παρουσία, ώστε να είμαστε δίπλα στον κόσμο γιατί ΑΥΤΟΣ είναι ο τελικός κριτής και ΑΥΤΟΣ θα καθορίζει με την ψήφο του στις επόμενες εκλογές τους πολιτικούς συσχετισμούς. 

Και σ’ αυτή τη μάχη δηλώνω κι εγώ όπως και όλοι οι σύντροφοί μου, παρών.

_______________

Απόσπασμα από την τοποθέτηση στην Νομαρχιακή Ολομέλεια ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου στις 22/9/22.