Συμβολή στο αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ*

*του Χρήστου Εμμ.Στρατάκη
Γεωπόνος BSc/MSc -Πληροφορικός BSc/MSc
Μέλος ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Είναι γεγονός ότι όλες οι διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και τους φορείς του προοδευτικού χώρου εντός του Κινήματος Αλλαγής (εκλογή Προέδρου, ανάδειξη οργάνων, Συνέδριο), επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι το αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό!

Αποδεικνύουν περίτρανα ότι αυτά που λέγονται τόσο απο αριστερά όσο και δεξιά για ένα μικρό ΠΑΣΟΚ δεν ισχύουν και όλες αυτές οι θεωρίες θα διαψευστούν στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση όποτε κι αν γίνει.

Είναι αλήθεια ότι ο προγραμματικός λόγος του που επιχειρεί να αναπτύξει το ΠΑΣΟΚ και ο οποίος επιβάλλεται να ολοκληρωθεί μέσα από διαβούλευση με τη βάση και την κοινωνία, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε όπως θέλαμε το προηγούμενο διάστημα, αποτελεί την πλέον προοδευτική θεώρηση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας ώστε ν’αυξηθεί ο πλούτος της χώρας και κυρίως των πολιτών και όχι μόνο των πολυεθνικών, των λίγων και των ισχυρών.

Αυτή η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, στον αγροτικό τομέα για παράδειγμα και η σταδιακή μετατροπή των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων που εδώ και χρόνια παρακμάζουν και οδηγούν σε μια εικόνα εγκατάλειψης της υπαίθρου, σε βιώσιμες ενιαίες εταιρικές εκμεταλλεύσεις, με μετόχους τους ίδιους τους ιδιοκτήτες γης, θα δώσει νέα δυναμική στον αγροδιατροφικό τομέα μειώνοντας το κόστος παραγωγής και δημιουργώντας περισσότερα οφέλη για τους αγρότες-παραγωγούς.

Επίσης, είναι επιβεβλημένη η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες ή αλλού, ανάλογης δυναμικότητας της συνολικής κατανάλωσης κάθε νοικοκυριού-επιχείρησης, με χρηματοδότηση απο τις τράπεζες και υποχρεωτικό ενέχυρο τον ίδιο τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, μέχρι την εξόφλησή του από ποσοστό της αξίας της ενέργειας που θα παράγουν.
Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την στοχευμένη πρόταση του προέδρου Νικου Ανδρουλάκη, για βελτίωση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα μπορέσουμε να δώσουμε επάρκεια φθηνής ενέργειας και πλούτο στη χώρα, αλλά θα είναι και μια δέσμη μέτρων από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που θα ανακουφίσει και θα ελαφρύνει τους αδύναμους κυρίως καταναλωτές.
Η στήριξη, άλλωστε, των αδύναμων πολιτών, ήταν ανέκαθεν στο DNA του ΠΑΣΟΚ.

Η αξιοποίηση και σύνδεση του τουρισμού, για τη διάθεση των προϊόντων της ελληνικής γης σε συνδυασμό με τις ευεργετικές συνέπειες στην υγεία και τη μακροζωία, είναι θέματα που επίσης πρέπει να αναδείξουμε.

Για να πετύχουν όμως αυτά τα σωστά, αλλά και άλλα που θα προκύψουν από τη διαβούλευση με την κοινωνία, θα πρέπει να τα επικοινωνήσουμε με κάθε τρόπο. Μαζί με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων (διαδίκτυο, social media) χρειάζεται κάτι ακόμα που σε κάθε περίπτωση έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό: 
Οργάνωση-Οργάνωση-Οργάνωση.
Κι αυτό σε συνδυασμό με την αξιοποίηση όλου του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού της παράταξης και όσων διαθέτουν κοινωνική αξιοπιστία και κυρίως επάρκεια.

Με όπλα μας όλα αυτά, σε συνδυασμό με μια καθολική πορεία προς το λαό μετά το συνέδριο, αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες και τις ανάγκες του, μετά από την αποτυχημένη συνταγή της κυβέρνησης αλλά και την απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι βέβαιο ότι θα πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Σ’αυτή την προσπάθεια δηλώνω παρών.

(Τοποθέτηση στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, 20-22 Μαΐου 2022)