Τα κόμματα και το ραντεβού στις κάλπες*

* του Χρήστου Εμμ. Στρατάκη
Γεωπόνος BSc-MSc & Πληροφορικός BSc-MSc
Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ηρακλείου


Εκείνο που προσδιορίζει τα κόμματα δεν είναι η βαθμίδα στον τεχνητό διαχωρισμό ΔΕΞΙΑ – ΚΕΝΤΡΟ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ, που στην ουσία δεν σημαίνει και τίποτα, αλλά ο ιδεολογικός προσανατολισμός, το πλαίσιο αρχών και αξιών που αποδέχονται και υπηρετούν, καθώς και ο προγραμματικός σχεδιασμός που θέλουν να υλοποιήσουν.

Το προγραμματικό πλαίσιο είναι κατά βάση αυτό που οριοθετεί το κάθε κόμμα και το ταυτίζει με την πρόοδο ή την συντήρηση.Αν το πρόγραμμα εξυπηρετεί συγκεκριμένα και λίγα σε αριθμό συμφέροντα και δίνει ψίχουλα στους πολλούς, για επικοινωνιακούς και πελατειακούς λόγους, τότε είναι βέβαιο ότι αυτό υπηρετεί τον βασικό στόχο του καπιταλισμού, που είναι να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Αν το πρόγραμμα διευρύνεται και αφορά ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, τότε είναι βέβαιο ότι διαμορφώνει ευνοϊκούς όρους για την κοινωνική συνοχή, ενεργοποιεί ευρύτερες δυνάμεις και συμβάλλει στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας και αξιοπρέπειας των πολιτών.Αυτό ίσως είναι και το μόνο αντίδοτο για να περιοριστεί η απληστία και η αδηφαγία του καπιταλιστικού συστήματος μέσα στο οποίο ζούμε.

Με βάση τα παραπάνω, μπορεί εύκολα ο οποιοσδήποτε να σταθμίσει τα σημερινά δεδομένα και να βγάλει τα συμπεράσματα του, γιατί τότε είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να πάρει και τις σωστές αποφάσεις.
Εξάλλου είναι καιρός να ψηφίζουμε βλέποντας το αύριο και όχι μόνο να καταψηφίζουμε και μάλιστα άκριτα και τελικά να οδηγούμαστε σε αδιέξοδα.Μια καλή ευκαιρία για την αξιολόγηση αυτή, μας δόθηκε από τις εξαγγελίες των αρχηγών των κομμάτων στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο αρχηγός της ΝΔ αλλά και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αρκέστηκαν στην παροχολογία και μοίρασαν εύθραυστα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς λες και το έργο δεν το έχουμε ξαναδεί.Κανείς δεν μίλησε για θεσμικές αλλαγές και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, στην κοινωνία και στην οικονομία αλλά και στους θεσμούς που ήδη λειτουργούν και καθημερινά αποδυναμώνονται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπηρετούν ουσιαστικά τον πολίτη. 

Εξάλλου μόνο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει αλλαγές που να διευρύνουν και να εμπεδώνουν την Δημοκρατία και να ωθούν την κοινωνία προς προοδευτική κατεύθυνση.
Ένα πρώτο δείγμα αυτής της λογικής και αντίληψης εξέφρασε με την ομιλία και τις παρεμβάσεις του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του Κινήματος Ν.Ανδρουλάκης. 

Το ΠΑΣΟΚ οραματίζεται και προετοιμάζει ένα τέτοιο προγραμματικό πλαίσιο το οποίο θα ολοκληρώσει με τη συμμετοχή όσων γίνεται περισσοτέρων συμπολιτών μας, θέτοντάς το σε δημόσια διαβούλευση.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει να εισπράξει την θετική ψήφο των πολιτών επειδή το πρόγραμμα του θα έχει μια ρεαλιστική βάση και θα λέει αλήθειες, που μόνο εμείς τολμούμε να πούμε και γιατί μόνο έτσι μπορεί να δει ο τόπος και ο λαός ένα καλύτερο αύριο.